zaterdag 30 juni 2012

NK 2012


NK 2012

Dit was voor ons de eerste wedstrijd waar we aan mee hebben gedaan. Er waren 5 categorieën kip, varken, rund, vis en dessert. Voor de kip kregen we hele kippen tot onze beschikking. Bij rund was het een hele sukade. Voor het gerecht van het varken kregen we een rib rack van het livar en voor de vis zeebaars. Het dessert was een vrije opdracht.
De gerechten moeten op tijd ingeleverd worden.
Op zaterdag krijg je de producten tot je beschikking om wat voorbereidingen te gaan treffen voor de volgende dag. Je kan dan bijvoorbeeld de kip al gaan ontbenen de vis fileren en het varken in de brine te zetten. De producten moeten om 17u ingeleverd worden, de volgende ochtend kan je ze dan weer ophalen.
De wedstrijd bestaat dus ook uit 2 dagen. De zaterdag en de zondag, de zaterdag is voor de voorbereiding en opbouw van de tent. De zondag is de wedstrijddag.
De jury bestaat uit een veld jury en een blinde jury. Voor de blinde jury moet er een box ingeleverd worden met daarin het gerecht. Dit omdat de jury dan niet weet van wie het gerecht is, want iedereen krijgt dezelfde box.
De gerechten moeten op tijd ingeleverd worden.
12.00-12.45 uur kip
13.00-13.45 uur vis
14.00-14.45 uur varken
15.00-15.45 uur rund
16.00-16.45 dessert
Dit zijn ook de tijden dat de veld jury naar de tent komt om het gerecht te komen proeven.


We hadden samen al aardig wat geoefend met het team. Waardoor de sfeer er al goed in zat, we hadden er allemaal veel zin in.
Tijdens het oefenen kwamen we al tot de conclusie dat de opmaak van de borden een probleem was. Een smakelijk gerecht maken is door het oefen goed voor elkaar te krijgen, maar het dan mooi op een bord te krijgen blijft lastig. We hadden de foto’s van het NK 2011 bekeken en kwamen tot de conclusie onze borden in de buurt kwamen. Dus we waren er klaar voor.

We kwamen zaterdag aan en de sfeer zat er al goed in. We zagen gelijk een hoop vrienden van andere teams. Na eerst wat bijgepraat te hebben, zijn we begonnen met de inrichting van de tent en de opstelling van de bbq’s
’s Middags kregen we het vlees waar we ons ding mee konden doen. Ook kregen we van de organisatie producten waar we wat mee moesten maken voor de publieksprijs. We kregen vegetarische kip, met paprika’s en champignons waar we wat mee moesten maken. Het publiek kon deze kopen met bonnen die ze van de organisatie kregen. De gene die de meeste bonnen hadden waren de winnaar. We zijn er achter gekomen dat vegetarisch koken niet ons ding is. Om 17u moesten het vlees en vis weer inleveren, hierna kwam er een gezamelijke bbq voor de teams.
Ja en toen, toen was het zondag ochtend, lekker uitgeslapen hadden we geen alle en na de koffie door de regen naar het wedstrijd terrein. Daar aangekomen was het maar een troosteloze bedoeling , nat en grijs, maar langzaam kwamen de andere team ook bij hun tenten en door de gezelligheid waren we het druilerige weer snel vergeten.

Als eerste was het kip gerecht aan de beurt en ik Martin was best zenuwachtig maar door een strakke planning en een goede samenwerking toch een mooi gerecht neer gezet, wat heel goed in de smaak viel bij onze veld jury. Dus nu was het tijd voor de BOX voor de blinde jury.

Als tweede was de vis(zeebaars) aan de beurt, dit gerecht is nog op het laatste moment veranderd want in eerste instantie zou het red snapper zijn, wat Erik onze vis specialist tot vervelends toe gemaakt heeft het kwam zijn oren uit. Het was daarom toch wel een aangename verrassing dat de organisatie besloten heeft om de red snapper te vervangen voor zeebaars. De teleurstelling bij Erik was dan ook groot dat de veld jury die ons vis gerecht moest beoordelen, niets met vis had en eigenlijk ook geen vis lusten. Maar niet getreurd er is tenslotte ook nog een blinde jury, dus we konden nog alle kanten op. Ook voor dit gerecht moest weer een BOX voor de blinde jury gemaakt worden.

Als derde was het Livar rack, ook dit was best weer spannend want het was een heel mager stuk en zoals een beetje vleeseter weet vet is smaak! Rack wel mooi getrimd en gekruid zoals geoefend is voor het NK. Hij was gelukkig nog goed mals en sappig. Na het bord te hebben opgemaakt was het tijd voor de veld jury. Ze waren zeer positief en vonden ondanks dat het voor de opmaak een moeilijk stuk vlees is dat zijn hier wel vrolijk van werden. Na de jury bedankt te hebben, was het ook nu weer tijd voor de BOX te gaan inleveren.

De een na laatste was het rund, daar hebben we met zijn alle hoofd brekers over gehad, omdat het een stuk sukade betrof wat normaal als suddervlees gebruikt word. Besloten was om zoveel mogelijk gerechten en bereidingswijze te laten zien en proeven. Jos en Bas ging stoven, grillen, koken, frituren, en dat alles met directe en met indirect warmte op de BBQ. Het was een prachtig gerecht.Groot was dan ook onze verbazing dat de veld jury het gerecht compleet afkeurde en ons zelfs wilde diskwalificeren omdat zij meende dat dit geen of niet van de BBQ afkwam, na enig overleg en het over en weer gaan van wat opmerkingen en soms harde woorden, is de diskwalificatie niet door gegaan, met de melding dat het een hele lage score zou worden. Ook hier moest natuurlijk weer een BOX gemaakt worden, maar die had toch een vervelende bij smaak, maar aan de andere kant het was wel een andere jury dus we konden nog alle kanten op.

Last but not least het dessert, ook dit is tot in de treure geoefend, het was een pracht dessert geworden. Marco had dit vaak geoefend. iedereen was super enthousiast over de behaalde score van de veldjury! De veldjury was hier namelijk erg over te spreken.

De les voor de volgende keer: Waar wij wel de focus op moeten leggen zijn de BOXEN voor de blinde jury want voor ons hing dat onderdeel er een beetje bij terwijl deze met meer zijn en dus ook je punten aanzienlijk kunnen verhogen.
Wil toch nog even mededelen dat dit voor ons de eerste wedstrijd was, wij alle doelstellingen gehaald hebben, die waren een gezellig weekend hebben en geen laatste worden, nou dat is toch mooi gelukt.
1 reacties: