vrijdag 10 mei 2013

BBQ wedstrijd Hemelvaartsdag 2013 in Hoogeveen



9 Mei 2013 op Hemelvaartsdag was het dan zo ver, de eerste barbecue wedstrijd van het team van South West BBQ Dreams in 2013.

Sinds 2012 wordt er op Hemelvaartsdag aan de Nije Nering te Hoogeveen een jaarlijkse barbecue wedstrijd georganiseerd. (bbqwedstrijdhoogeveen)

 
Er waren 2 wedstrijdklassen:

  • Het beste professionele team
  • De beste plaatselijke favoriet
De prijs bestond uit een beker, en een geldprijs van 300,- euro


Ondanks dat ons team reeds eind 2011 is opgericht is dit pas de 2e wedstrijd waarin wij hebben deelgenomen (1e was NK2012).
Toch wel grappig dat je dan als professioneel team wordt gezien.


Voor de meeste teamleden was het een aardig ritje heen en weer naar Hoogeveen, aangezien we uit Vlissingen, Goes, en net onder Rotterdam vandaan moeten komen.
Maar een gezellige dag om met de barbecue aan de gang te zijn, en ons onder barbecue vrienden te begeven gaan wij natuurlijk niet uit de weg.

 
Er werd door de organisatie vlees beschikbaar gesteld, waar je mee aan de gang moest, maar verder mocht je zelf bepalen/ meenemen welke producten je wilde gebruiken om je borden op te maken. (een culinaire vorm van barbecueën dus)
 
Alles moest ter plaatse worden gekruid, en bereid.
 
Het vlees wat beschikbaar werd gesteld aan de teams was:
 
  • 1 kg Kogelbiefstuk aan 1 stuk
  • 1 kg Varkensfilet aan 1 stuk
  • 2 stukken Kalkoenfilet á 500 gr
  • 1 hele Kip
  • 2 stuks Spare-rib á 500 gr
Van ieder gerecht moesten 2 bordjes gemaakt worden, 1 voor de jury, en 1 voor het publiek (om ten toon te stellen, en niet om van te eten !........helaas was niet iedereen in het publiek hiervan op de hoogte, en was er 1 bordje leeg voor we het in de gaten hadden)
 
De informatie over de wedstrijd verliep helaas niet helemaal zo als het zou moeten, en hierdoor was het lange tijd onduidelijk wanneer we het vlees zouden ontvangen, maar ook wanneer de gerechten aangeboden moesten worden bij de jury.
 
Zo kregen we pas via via rond de klok van 12:00 uur te horen dat de gerechten uiterlijk om 15:00 uur gereed moesten zijn.
Tja, en als je dan zoals Mac de spare-ribs moest maken, dan ga je wel in tijdnood komen, er van uit gaande dat hij deze Low & Slow zou gaan bereiden.
 
Helaas bleken de biefstukken te vers te zijn (wat de structuur, maar ook de smaak niet ten goede komt) (vlees hoort eigenlijk 21 dagen te rijpen, maar dat was iig met deze niet gebeurd)
Tevens waren de spare-ribs erg rommelig gesneden (dik op de ene plek, en dun op de ander)
Hopelijk probeert men hier volgend jaar op te letten, door een betere kwaliteit vlees te leveren (op de overige artikelen geen commentaar trouwens).
 
(Er wordt van de deelnemende teams natuurlijk het een en anders verwacht, en daarom is het belangrijk om met de best mogelijk producten te kunnen werken)
 
Niveau van de gerechten:
 
Het niveau van de ingediende gerechten heeft ons toch wel een beetje doen verbazen, aangezien de opgemaakte borden die we heb gezien van de andere teams van topniveau waren.
 
Getuige dit prachtig bordje van onze buren Lowlandsmokers
 
 
Wat niveau betreft hebben wij nog wel wat werk aan de winkel, maar dat mag de pret niet drukken.
Borden opmaken met smaken welke elkaar aanvullen is echt een vak apart.
 
Biefstuk
 
Kip
 
Varkensfilet
 
Kalkoenfilet
 
Spare-ribs
  
Reden te meer om de barbecue weer aan te steken en te gaan oefenen.
 
Conclusie:
 
Wat heel erg positief was, de jury kwam na de wedstrijd langs om te praten over het geen ze gejureerd hebben, en waar je b.v. punten hebt laten liggen, of punten hebt gewonnen.
Dit help zeker om de richting van een gerecht te bepalen, wat smaak, en gebruikte producten betreft voor een volgende wedstrijd.
Dit was echt top, en hier kan menig organisatie lering uit trekken.
 
De sfeer onder de teams is echt fantastisch (eigenlijk een grote familie)
De meeste dames en heren kennen elkaar dan ook van het BBQforum, of het BBQ Genootschap
 
Ook heeft de organisatie (ondanks wat verbeterpunten voor volgend jaar) het top gedaan.
Het is voor de organisatie pas de 2e BBQ wedstrijd die ze organiseren, en dit jaar met meer teams als verleden jaar, maar tevens staan ze ook open voor alle verbeterpunten die de verschillende teams hebben geopperd.
 
Ondanks het voor ons anders gehoopte resultaat (net naast het podium, maar wel 4e van Nederland ;-) ), en de wat gebrekkige informatie hebben we met z'n allen een topdag beleefd.
 
Organisatie, PureBBQ (nog van harte met het behalen van de 1e plaats), LowlandSmokers, AllSeasoned, en overige aanwezigen bedankt voor de leuke dag, en hopelijk tot volgend jaar.
 
Mac


1 reacties:

  1. bedankt voor de mooie woorden ,als organisatie gaan we ZEKER wat doen met de aanbevelingen.

    met vriendelijke groet Marchinus Swierts
    www.bbqwedstrijdhoogeveen.nl

    BeantwoordenVerwijderen